Make your own free website on Tripod.com

ΠΣΔΜΗ: ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ …

 

Δεν είναι πρωτότυπο να διαπιστώνει κανείς ότι ένας επιστημονικός σύλλογος έχει σταματήσει από πολλού να ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες των μελών του. Η μακροχρόνια απουσία μιας αριστερής φωνής από αυτούς, οι παγιωμένοι συσχετισμοί υπέρ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η κυριαρχία, ακόμη και στο εσωτερικών μερίδων της επίσημης αριστεράς, του επιστημονισμούή απόψεων όπως το ΤΕΕ και οι σύλλογοι δεν είναι και κατά ανάγκη συνδικαλιστικά όργανα είναι κάτι που χαρακτηρίζει πάνω κάτω τους περισσότερους από αυτούς.

Αυτά όμως που την τελευταία διετία συμβαίνουν στο ΠΣΔMH είναι ποιοτικά διαφορετικά:

Η υπάρχουσα πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, θέλοντας να εξυπηρετήσει όχι τόσο κάποια στενά παραταξιακά οφέλη αλλά κυρίως τις προσωπικές βλέψεις των κυρίαρχων μερίδων στο εσωτερικό τους χρησιμοποιεί το σύλλογο για την προσωπική ανάδειξη κάποιων και την εξυπηρέτηση ύποπτων συμφερόντων. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά διοίκηση  ενός επιστημονικού συλλόγου εμπλέκεται σε υποθέσεις οικονομικών καταχρήσεων. Ακόμη με προσωπικές παρεμβάσεις του προέδρου, στο όνομα της πλειοψηφίας του ΔΣ, το δελτίο του συλλόγου δεν επιτρέπει τη δημοσίευση απόψεων παρατάξεων και μεμονομένων συνδικαλιστών ή λογοκρίνει άρθρα ακόμη και μελών του ΔΣ. Παράλληλα αναλώνει όλο την ενημέρωση για τις δραστηριότητες του συλλόγου στην παρουσίαση του προεδρείου, πάντα σε χαριτωμένες πόζες δίπλα σε επώνυμους του ευρύτερου εκσυγχρονιστικού χώρου.

Επιπλέον η ίδια διοίκηση προσπάθησε συστηματικά να προωθήσει μια σειρά από καταστατικές αλλάγές με κύριο χαρακτηριστικό την ισχυροποίηση των αρμοδιοτήτων του ΔΣ, την αύξηση των εξουσιών των περιφερειακών (;) τμημάτων, στα οποία κανείς εκτός από την κυρίαρχη πλειοψηφία δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται, και την αλλοίωση της σύνθεσης του συλλόγου με την δυνατότητα εγγραφής και δράσης σε αυτών εταιριών. Μια σειρά ακόμη από καινοτομίες όπως η έννοια του χορηγού στις εκδηλώσεις του συλλόγου κάνει φανερό που ακριβώς πηγαίνει το πράγμα:

Ο όρος συνδικαλιστική μαφία ίσως να μην είναι εντελώς αδόκιμος …

Η υπάρχουσα πλειοψηφία καταπατά συστηματικά άρθρα του καταστατικού, ειδικά στο ευαίσθητο θέμα της σύγκλισης γενικής συνέλευσης. Γίναμε μάρτυρες σύγκλισης καταστατικής συνέλευσης μέσω FAX με ημερομηνία 31/12/1999 !!! Προφανώς η ενημέρωση έγινε για τα προσχήματα και μόνο στους μυημένους. Είδαμε ακόμη την απαρτία να αυξάνεται για τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης και να μειώνεται για τη σύγκλιση καταστατικής γενικής συνέλευσης, προφανώς επειδή αυτό βολεύει τους χειρισμούς της πλειοψηφίας.

Τέλος είδαμε ένα προεδρείο το οποίο αν και έχει εκτεθεί πολλαπλά, να παραμένει στη διοίκηση πέρα από τη διετία που το καταστατικό ορίζει, και αναβάλοντας διαρκώς την σύγκλιση εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης, ουσιαστικά να παρατείνει επ’άπειρο τη θητεία του.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

Το επάγγελμα του μηχανικού μπαίνει σε μια νέα εποχή. Ειδικότερα εκείνες οι ειδικότητες που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών αντιμετωπίζουν με πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες της επιστημονικής απαξίωσης, της εργασιακής υποβάθμισης και της μετατόπισης προς καθαρά εκτελεστικές μορφές εργασίας. Εντελώς επιγραμματικά θα αναφέρουμε κάποια από τα προβλήματα που ο απόφοιτος του Πολυτεχνείου σήμερα αντιμετωπίζει και τα οποία, δυστυχώς, ο σύλλογος τα έχει διαγράψει από τις δραστηριότητές του:

Προβλήματα που απορρέουν από την μισθωτή εργασιακή απασχόληση, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την υποαπασχόληση και την ανεργία που πλήττουν σήμερα τον κλάδο μας.

Προβλήματα που σχετίζονται με την νέα διάρθρωση της παραγωγής, την δημιουργία διάφορων μερίδων μηχανικών με συμφέροντα βαθιά ιεραρχικά και ανταγωνιστικά. Κατά συνέπεια την αδυναμία έκφρασης συλλογικών διεκδικήσεων όχι απλά λόγω παραταξιακών αντιθέσεων ή μικροκομματικών συμφερόντων αλλά γιατί ένα κομμάτι των μηχανικών καταλαμβάνει ιεραρχική θέση απέναντι σε ένα άλλο.

Προβλήματα που είναι κοινά με άλλα τμήματα εργαζομένων και τα οποία το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της πολιτικής ένταξης στην ΟΝΕ θα ενταθούν, κυρίως το ασφαλιστικό.

Προβλήματα τέλος που σχετίζονται με το ρόλο που ο μηχανικός καλείται να παίξει στην κοινωνία και έχουν να κάνουν με τη στάση απέναντι στα μεγάλα έργα, τα οράματα της ολυμπιάδας, την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η πλειοψηφία του ΔΣ έχει ήδη πάρει θέση στα παραπάνω: Στην καλύτερη περίπτωση τη θέση του χειροκροτητή των όποιων πολιτικών και κυβερνητικών αποφάσεων. Στη χειρότερη αυτή της ενεργούς συμμετοχής στο βάθαιμα των αντιθέσεων στο εσωτερικό των μηχανικών με τη δημιουργία μιας συνδικαλιστικής ελίτ που το μόνο που θα την ενδιαφέρει θα είναι η αναβάθμιση της θέσης της.

Όλα αυτά σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το ΠΣΔΜΗ: Οι όποιες δυνατότητες άσκησης συνδικαλιστικής δράσης μέσα από αυτόν πρέπει να αναιρεθούν (βλέπε καταστατικές αλλαγές). Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όλα τα  άλλα παιρνούν σε δεύτερη μοίρα.

 

Πιστεύουμε ότι αυτός ο κατήφορος του συλλόγου πρέπει να πάρει τέλος. Σε μια περίοδο που οι σημαίες της ΟΝΕ σηματοδοτούν μια ανελέητη επίθεση στα λαϊκά στρώματα πρέπει με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν αντιστάσεις. Σαν εργαζόμενοι, δηλώνουμε ότι το σύλλογο αυτό δεν θα τον αφήσουμε στα χέρια μερικών κυβερνητικών συνδικαλιστών ή κάποιων επιτήδειων.

Σαν πρώτη μορφή αντίστασης στηρίζουμε κάθε προσπάθεια να στραφεί ο ΠΣΔΜΗ προς τα μεγάλα προβλήματα των μηχανικών.

Οι εκλογές του συλλόγου να μην μετατραπούν σε προεκλογικό γκάλοπ παραμονές των εκλογών του Απριλίου. Παρατάξεις που εξέθρεψαν ή ανέχτηκαν αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα, που πέφτουν ακόμη και σε ποινικό επίπεδο, να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερο.

Τέλος το δελτίο του συλλόγου να σταματήσει να είναι διαφημιστικό φυλλάδιο κάποιων και στο όνομα της στοιχειώδους δημοκρατίας να ανοίξει τις σελίδες του σε όποια παράταξη ή μεμονομένο συνδικαλιστή το επιθυμεί.

Ανεξάρτητη
Αριστερή
Συσπέιρωση
Μηχανολόγων
Ηλεκτρολόγων